Etichete

, , , , , , , , , , , ,

Trebuie să recunosc că, pe aici, Ziua Morților e o sărbătoare mult mai puțin lugubră decât prin locurile mele natale. Nu mă înnebunesc după latura ei comercială, dar de când mă știu mi-au plăcut carnavalurile, balurile mascate și orice ocazie de a te costuma cu cât mai multă imaginație. Și, de curând, aproape tot ce e „gotic” și „steampunk„.

Vecina mea a arborat toată săptămâna un dovleac chipeș lângă intrare. Da, mă refer la leguma cu pricina. Am vrut să îi cer permisiunea să îl sculptez și să îi pun lumânărele aprinse în interior, dar cu programul meu de masterandă cu normă întreagă și serviciu, voluntariat și atelier, căreia îi mai place să mai și gătească din când în când, cine să aibă timp? Și unde mai pui că, cu vreo doi ani în urmă, în campusul Stony Brook, mă apucasem să gravez un dovleac după modelul de aici, dar după mai bine de o oră de migăleală, l-am hăcuit și l-am făcut mâncărică (spre bucuria lui El), după rețeta bunicii. Cu mărar.

Și asta pentru că nu am uitat de entuziasmul provocat de sculptarea unui lampion râzător cu lumânare, dintr-un dovleac, de câtre taică-mio, la vremea asta, când aveam vreo patru ani. Dar nici de „ludău” la cuptor – o nebunie! Nici un dovleac de pe aici nu are aroma și dulceața „ludăului” transilvan.

Am primit invitație la vreo trei sau patru baluri de Halloween, toate în vecinătate, și precum steagurile lui Pristanda: unul la un teatru vechi (Loew’s), altul la Primărie, vreo două la galerii de artă (la unul trebuie să te costumezi în artist celebru sau operă de artă), dar nu mă pot hotărî dacă să mă costumez în ghicitoare în Tarot (cum îmi dă mâna) sau în contesă din epoca victoriană (cum aș vrea eu) – strigoi, bineînțeles (și că veni vorba de strigoi, eu una m-aș costuma, mai precis, în Domnișoara Christina a lui Eliade, dar mi-e că nu va recunoaște nimeni personajul… un faut pas de Halloween… à la Doppler effect 😉 ).

Și în aceeași temă, și pentru că Youtube nu ține pirateria sub control așa cum se laudă, un film superb, care depășește cartea, așa cum foarte rar se întâmplă.

Bu!